Köszönjük, hogy panaszaival a Központunkat felkeresve megtisztel bennünket bizalmával.

A végbél alsó részének körkörösen elhelyezkedő visszerei, az aranyerek a végbél záró és érző működésében vesznek részt. Megnagyobbodásuk, duzzanatuk esetén beszélünk aranyérbetegségről, ami az emberek közel 40%-nak okoz panaszokat élete során, népbetegségről van tehát szó.

Létrejöttükben leggyakrabban örökletes hajlam, álló, ülő, mozgásszegény életmód, rostszegény, folyadékban szegény táplálkozás, bélrenyheség, gyakori székrekedés, hasmenés, és a terhesség szerepelnek.

Az aranyérbetegség vezető tünetei a vérzés, előesés, váladékozás, viszketés, ritkán székletürítés közben és után lévő fájdalom. A panaszokat viszont általában főleg nem is az esetleg meglévő aranyér-, hanem inkább egyéb végbélbetegség (gyulladás, záróizom-probléma, polip, bélfalgyengeség, stb.), akár ezek kombinációja okozza, de ezek mellett más, súlyosabb betegség hírnökei is lehetnek.

A végbélpanaszok, de a vastagbélrák kialakulásának megelőzésében is alapvető fontosságú bőségesen folyadék, rost dús élelmiszer fogyasztása, a rendszeres mozgás, valamint a székelés közbeni erőlködés, hasprés kerülése.

Központunk végbélproblémák kivizsgálásával, panaszokat okozó aranyérbetegség, végbélrepedés, és más jóindulatú végbélbetegség egyénre szabott ambuláns kezelésével, megelőzésével foglalkozik. Ugyanakkor lehetősége van vastagbélrákot és -gyulladást nagy biztonsággal kimutató hármas kombinált székletteszt igénylésére is.

A kisebb fokú aranyeresség okozta panaszok kezelésekor a jól ismert és széleskörűen alkalmazott ambuláns technikákat kombináljuk: kúpok, étrendi-, higiénés- és életmód-tanácsok ugyanúgy részei a kezelésnek, mint a gumigyűrű- (un. Barron-) ligatura, az infravörös fotokoaguláció.

Az eljárás lényege, hogy az aranyér belső, nyaki részét, ahol már közvetlen fájdalomérzet nincs, gumigyűrűbe húzzuk, infravörös fénnyel hőkezeljük. Ennek hatására a gumigyűrűben megszorult aranyér 3-4 nap alatt lefonnyad, gyűrűstől lelökődik. Ekkor minimális vérzés jelentkezhet. Az elszorítás irányából jövő vérellátás megszakadásával az aranyeres csomó maradék része idővel visszahegesedik az eredeti helyére, ami megakadályozza a további előesést. A beavatkozás után érzett enyhe székelési inger, melyet a gumigyűrű okoz, általában egy nap alatt megszűnik. Több aranyér esetén ez a kezelés 2-3 hetenként folytatható, általában 3-4 kezeléssel lehet az összes, arra alkalmas belső aranyeret meggyógyítani, ami hosszú évekre biztosíthatja a panaszmentességet.

Az említett eljárás kíméletes, minimális fájdalommal és kellemetlenséggel járnak, nem igénylik mindennapjainak alapvető megváltoztatását, általában nem befolyásolják a munkaképességet. Szövődményrátájuk alacsony: a beavatkozásokat többször kíséri kevés fájdalom, teltségérzés, vérzés, viszketés, váladékozás, ritkán az aranyerek rögösödése. A súlyos gyulladásos szövődmények irodalmi ritkaságnak számítanak. Ritkán (kevesebb, mint egy százalékban) nem csillapodó vérzés miatt válik szükségessé azonnali sebészeti ellátás, viszont a kezelés után két hétig ennek elkerülésére nagyfokú megerőltetés nem javasolt. Amennyiben ezt nem tudja elkerülni, kérem, előre jelezze!

A már állandóan előesett és a külső aranyeres csomókat helyi érzéstelenítésben elvégzett műtéttel kezeljük. Ilyen esetekben, mivel a beavatkozás helyén ideiglenes hámhiány marad, 1-2 hétig a munkaképesség csökkenése miatt kímélet, pihenés javasolt. A váladékozás, fájdalom, sebgyógyulási zavar és a már említett egyéb szövődmények itt is felléphetnek.

Ha a vizsgálat során látott képet a nyálkahártya, az aranyeres csomók nagyfokú körkörös előesése uralja, a Longo-műtétet, azaz a körkörös nyálkahártya-kimetszést alkalmazunk altatásban, amely során egy körkörös sebészeti varrógép segítségével az előesést okozó többlet-nyálkahártyahengert vágjuk ki a végbél utolsó szakaszából, és kettős titán kapocssorral varrjuk össze. Ilyenkor az aranyereket tápláló verőerek is átmetszésre kerülnek. Ennek eredményeként az aranyerek elsorvadnak, az előesés megszűnik.

Amennyiben mind belső-, mind külső aranyérbetegséget találunk a jelenleg egyik legmodernebb műszerrel, Ligasure-ral végzett aranyérműtétet végezzük. Ezek a műtétek a hagyományos aranyérműtétnél sokkal kisebb megterhelést jelent a páciens számára.

A végbélrepedés tartós fennállásakor egy újfajta megközelítés szerint annak oka a végbélzáró izom túlzott feszülése. Előidézheti kemény széklet, ugyanakkor tartós hasmenés is. Hozzájárulhat fennmaradásához és súlyosbodásához az idegesség, a túlzott feszültség, stressz, de más végbélbetegség is.

Gyógyítása hosszadalmas lehet, alapja a probléma okának megértése, komoly együttműködést igényel a páciens és orvosa között. Egy speciális kezeléssel műtét nélkül a műtéthez hasonló gyógyulási eredményt tudunk elérni. Végső esetben a görcsös izom ellazulását botox injekcióval segítjük elő.

 

Mi történik a vizsgálat során?

A vizsgálat előtt a kórtörténetről és a panaszokról kérdezünk. (Széklete rendezett-e? Van-e vérzése, fájdalma székeléskor? Érez-e időszakos vagy állandó duzzanatot, viszketést? Vett-e észre váladékozást, haspuffadást, fogyást? Székletét és a szeleket vissza tudja-e tartani? Volt, van-e a családban rosszindulatú daganatos beteg? Panaszaival vizsgálták-e már korábban? Volt-e szülési komplikációja? Van-e egyéb betegsége, gyógyszerérzékenysége? Szed-e valamilyen gyógyszert, különös tekintettel a véralvadásgátlókra? Volt-e műtétje korábban?) A kórelőzményeiről szóló dokumentációt érdemes bemutatnia.

 

Ezek után a vizsgálatot a lehető legdiszkrétebben, a páciens szégyenérzetét legkevésbé bántó bal oldalfekvésben, hashoz felhúzott lábakkal végezzük. A vizsgálat és a gyógyulás sikeréhez nagyban hozzájárul az Ön ellazulási képessége. A végbéltájék megtekintése után ujjal történő óvatos vizsgálat következik, melyhez víz alapú és nem olajos síkosítót használunk, mely foltot nem hagy. Ez után történik a végbéltükrözés, a legvékonyabb kellő végbéltükör (anoszkóp majd rektoszkóp) a legnagyobb körültekintéssel és kíméletességgel kerül felvezetésre. Teljes diagnózis csak mindezek alapján állítható fel, de ehhez szükség lehet további vizsgálatokra is.

Ekkor beszéljük meg a kezelési tervet. A páciens beleegyezése esetén egyes esetekben a kezelés akár azonnal el is kezdhető. Azonban elképzelhető, hogy a későbbiekben a kezelések folyamán ez a terv megváltoztatásra szorul. Egyes tünetek, rizikótényezők esetén a vastagbél távolabbi szakaszán lévő gyulladás, daganat nagy biztonsággal való kizárására leggyakrabban kombinált széklettesztet (ez nálunk kérésére megvásárolható) vagy bélmosásos előkészítést igénylő teljes vastagbéltükrözést (kolonoszkópia), végbélultrahangot javasolunk. 50 éves kor felett újabb székletteszt elvégzése valamint a proktológiai kontroll 2 évente javasolt.

Köszönjük, hogy igénybe veszi segítségünket. Amennyiben elégedett szolgáltatásunkkal, kérjük, ajánljon minket ismerőseinek, amennyiben nem, gondjait ossza meg velünk!

 

Beleegyező nyilatkozat

Alulírott aláírásommal igazolom, hogy a fentieket áttanulmányoztam, és az abban foglaltakat tudomásul vettem. Elfogadom, hogy a kezelésnek – a legnagyobb gondosság és a legkörültekintőbb végrehajtás esetén is – lehetnek szövődményei, az elvárt eredmények maradéktalanul nem szavatolhatók, a kezelést követő eredmény és a gyógyulási idő a testi adottságaimtól és szervezetem reagáló képességétől függően különböző lehet. A vizsgálatba és a kezelésbe beleegyezésemet adom, a fent leírt kockázatait megértettem és vállalom. Hozzájárulok, hogy orvosi dokumentáció, tudományos közlés és oktatás céljából rólam, beavatkozásomról, személyazonosságomat nem felismerhetően fénykép és videó felvételek készüljenek, ezeknek a felsorolt irányú felhasználásával szemben kifogást nem emelek. A kezelés eredményessége érdekében teljes felelősségem tudatában és saját érdekemben teljes őszinteséggel az igazat válaszolom a feltett kérdésekre és minden lényeges tényről, körülményről tájékoztatást adok, tisztában vagyok azzal, hogy ezek eltitkolása az általam kért kezelés kockázati tényezőit, komplikációit előidézhetik, fokozhatják. Kijelentem, hogy esetleges szövődmény gyanúja vagy észlelése esetén azonnal jelentkezem a 06-30-832-3639-es, folyamatosan elérhető telefonszámon, ennek, a szükséges ellenőrző vizsgálatok elmulasztásának és az utasítások be nem tartásának esetén az ebből adódó hátrányos következményekért felelősséget nem vállalhat a kezelő orvos. Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 5. § (2) bekezdése alapján írásban hozzájárulok, hogy megadott különleges személyes adataimat a Basimed Korlátolt Felelősségű Társaság (székhely: 8060 Mór, Martinovics u 32., cégjegyzékszám: 07-09-013530, adószám: 14065662-1-07, orvosi szakmai felelősségbiztosítás száma: MKB-90007363790, működési engedély száma: 07010562 és BP-02R/022/06253-5/2014) nyilvántartásba vegye, kezelje, a cég adatkezelési tájékoztatójában (https://aranyerkozpont.hu/adatvedelem) megfogalmazott elvek szerint.