Végbélrepedés

 

végbélrepedés sikeres gyógyításaműtét nélküli kezelése Aranyér Klinikánkon olyan módszerekkel történik, mely a végbélrepedés kiváltó okaira hat, és ami legtöbbször még a végbélrepedés műtétjekor sincs kezelve.

Mi is az a végbélrepedés?

végbélrepedés (fissura ani) a végbél alsó részén lévő nyálkahártya-sérülés, berepedés, helyén egy idő után helyén nyálkahártya-fekély alakuhat ki.

 

A végbélrepedés kiváltó okai

A végbélrepedés közvetlen kiváltó oka hasmenés vagy székrekedésfelfázásszülési traumaa végbél gyulladása, melyek következtében nyálkahártya seb alakul ki. A végbélrepedés okozta igen intenzív, hasító fájdalom a végbél záróizmaiban önkéntelen védekezőreflexszerű görcsös szorítást okoz, melynek több káros következménye is van. Egyrészt a záróizmon keresztülhaladó, a szorítás hatására elzáródó erek hatására a romlik a keringés, és a szorítás hatására szűkült végbélen keresztül hatoló, a berepedést felszakító széklet a keringés romlásával a végbélrepedés gyógyulását hátráltatja. Másrészt a nem gyógyuló repedés fájdalma fokozza a záróizom szorítását, ami a fájdalmat fokozza, így a záróizom lazítás alattomosan létrejövő képtelenségével ördögi kör alakul ki. Leggyakrabban a nem megfelelően feldolgozott szorongás, a mindennapi stressz hatására alakul ki a kórosan fokozott szorító reflex,  és emiatt a végbélrepedés nem gyógyul meg, rendszeresen visszatér. Gyakori tapasztalat, hogy a végbélrepedés egyeseknél csak más alapbetegség tünete, mely kezelése nélkül a végbélrepedés gyógyítása hosszú távon nem lehet sikeres.

 

A végbélrepedés okozta panaszok, tünetei

A székeléskor kialakuló nyálkahártya-sérülés, a végbélrepedés késszúrásszerű, nagyfokú fájdalommal, vérzéssel jár. Idővel a fájdalom és a székelés gondolata is egyre rémisztőbbé válik. Ezek után az ember megpróbál kevesebbet enni és a székelési ingert a lehető legtovább elnyomni, hogy minél ritkábban érezze a székeléssel járó fájdalmat. De a ritkább, keményebb és nagyobb tömegű széklet még fájdalmasabb élménnyel jár. A záróizom-szorítás, a szorulás és emiatt a székeléstől független nyomó fájdalom állandósul, a beteg életminősége, komfortérzete, lelki állapota nagyban romlik. Az idő előrehaladtával kinövések jelenhetnek meg a végbélben, melyek félrevezetően az aranyeresség látszatát kelthetik. Ezáltal a maga által elkezdett, nem megfelelő oki, aranyérkezelés (kúpok, krémek) a végbélrepedést feleslegesen fenntartja, tovább rontva a lelki, néha a testi állapotot. A folyamat meg is nyugodhat időlegesen, majd a végbélrepedés akár a legkisebb kiváltó ok hatására is újból kialakulhat.

 

A végbélrepedés megelőzése

végbélrepedés megelőzésére a normális, nem kemény és nem hasmenéses széklethez ajánlott a növényi rostban, folyadékban gazdag étrend (zöldség-, gyümölcs-, müzli- és korpafélék), rendszeres testmozgás (dinamikus sportok), az alkohol- és csípős ételek fogyasztásának elhagyása, egészséges székelési szokások kialakítása, a stressz okainak lehetőség szerinti száműzése.

Még több tanácsot szeretne? Az Aranyér Titkokban megtalálja ide kattintva! >>

 

Járóbeteg kezelés, a végbélrepedés műtét nélküli gyógyítása, alapvető okának kezelése

Egy durvább vizsgálati behatolás ilyenkor akár hosszútávra is borzalmas kínokat tud okozni, ezért végbélrepedés gyanúja esetén mindenképpen fontos a kellően óvatos technikával végzett vizsgálat, melyhez rendelésünkön speciálisan e célra kialakított eszközöket használunk.

Klinikánkon a megszokott műtéti megoldástól eltérően egy újfajta, igen hatékony, a végbélrepedés alapvető okaihoz visszanyúló mószerrel gyógyítjuk. Mivel a kialakult végbélrepedés sebészi eltávolítása az alapvető okot, a záróizom kórosan, állandóan fennálló szorítását nem oldja meg, ilyen fajta műtétet nem végzünk. A végbélrepedést és a záróizom görcsöt, az ezek okozta panaszokat egyénileg javasolt speciális készítmények, mozgásgyakorlatok, esetleges kisebb életmódváltozások segítségével az esetek jelentős többségében sikerül meggyógyítanom.
Igen ritka esetben szükségessé válhat a görcsösség vagy időleges, botox injekcióval, vagy műtéti úton, az izom egy vékony részének átvágásával történő oldására, melyeket a legvégső megoldásként, a páciensekkel teljes egyetértésben alkalmazunk.

Az esetleges kinövéseket csak a záróizomgörcs és a végbélrepedés megszűnése után javasolt eltávolítani, mert görcsös állapotban a végbélen történő bármilyen beavatkozás a fájdalom és az állapot nagyfokú romlásához, a végbélrepedés kiújulásához vezethet.

Orvosaink:

Nem csak az arcára szeretnénk mosolyt csalni. 🙂

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Tovább >>

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

Proktológiai rendelést korábban 4 évig folytattam. 1979-ben születtem, Százhalombattán élek családommal, két fiú édesapja vagyok. 1997-ben érettségiztem a budapesti II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban. Már a gimnáziumi évek alatt készültem az orvosi hivatásra, érettségi után azonnal jelentkeztem és felvételt nyertem a Semmelweis Egyetemre. Tanulmányaim során érdeklődésem a manuális szakmák, azon belül sebészet felé fordult. Tovább >>

Budapesti Aranyér Központunk címe:

1024 Budapest, Lövőház utca 24. félemelet 5.

Tovább a részletekhez és a bejelentkezéshez>>

1024 Budapest Lövőház u. 24.

Székesfehérvári Aranyér Központunk címe:

8000 Székesfehérvár, Budai út 318.

Tovább a részletekhez és a bejelentkezéshez>>

Aranyér Központunk 2014-ben az Év Magánrendelője verseny szakmai, 2017-ben a közönségdíját nyerte el.

Kövessen Facebook-on is!

3 days ezelőtt

Kedves Pácienseink🤗Elindultak a nyári szabadságok, de mi kollegáinkkal várjuk önöket szeretettel továbbra is rendelőnkben❣️Bejelentkezni az első kommentben található linken lehetséges 🤗Mindenkinek szép és panaszmentes nyarat kíván a Dr. Bánfalvi Aranyér Központ csapata🌞 ... Olvasson tovább-->>See Less
Megtekintés Facebook-on

ARANYÉR KÖZPONTJAINK CÍME, TELEFONSZÁMA:

Célunk, hogy a hatékony vizsgálatot, kezeléseket Ön lehetőleg akár a munkahelyről is szívesen elugorva, mint egy megszokott ügyintézést, a mindennapi életvitelt folytatva meg tudja oldani, és utána a napi rutint egy baráti mosollyal, jó hangulatban, traumák elszenvedése nélkül folytassa.

Telefonos bejelentkezés munkanapokon 9-18 óráig:

+3630-868-0244

Szeretettel várjuk Aranyér Központunkban Budapesten és Székesfehérváron!

Budapesti proktológia

Budapesti Aranyér Központunk címe:

1024 Budapest, Lövőház utca 24.
félemelet 5. (8-as kapucsengő)

Székesfehérvári proktológia

Székesfehérvári Aranyér Központunk címe:

8000 Székesfehérvár, Budai út 318.

Egészségpénztárak

A konzultációs díj fizetése rendelésünkön készpénzzel vagy bankkártyával történhet. Az önkéntes egészségpénztár a kért számla ellenében a díj összegét a páciensnek a későbbiekben utalja vissza. (Közvetlenül egészségpénztári kártyákkal való fizetés nem lehetséges.)

Központunk jelenleg a következő önkéntes egészségpénztárakkal (Ep.) kötött szerződést:

ADVANCE MEDICAL, Allianz Hungária Ep., Danubius Ep., Életút Ep., Generali Ep., Herendi Ep., IZYS Önsegélyező Pénztár, Medicina Ep., MKB Ep., OTP Ep., Patika Ep., Postás Ep., Prémium (AXA) Ep., Questor Ep., Tempo Ep., Vasutas Ep., Vitamin Ep.

Küldetésünk, hogy könnyebbé tegyük az Ön életét végbélproblémáinak megelőzésével és meggyógyításával.

Hisszük, hogy minden embernek alapvető joga, hogy egészségesen, egészségügyi problémáktól mentesen, szabadon élhesse életét, és Egészségügyi Központunknak minden hiteles módon segítenie kell őt abban, hogy ezt el is érhesse.